29 juli 2010

Skype, firewalls en andere veiligheidsmaatregelen

Skype is een fantastisch programma om gratis contact te houden met vrienden en famillie over de hele wereld. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat dit online contact veilig is, netzoals in de echte wereld.

Een firewall is een programma dat werkt als een blokkade tussen jouw computer en de rest van het internet om je te beschermen tegen hackers malware.

Als je Skype installeert op je computer, moet je ervoor zorgen dat je firewall Skype niet blokkeert. Skype heeft vrije toegang nodig om TCP verbindingen te maken met bepaalde poorten en als je merkt dat je niet kunt verbinen met Skype, dan is het zeer waarschijnlijk dat je firewall het programma blokkeert. Als een firewall Skype blokkeert, dan krijg je de foutmelding ‘Skype error #1102’ te zien.
Om deze foutmelding op te lossen moet je de TCP verbinding met alle poorten (1-65535) open zetten. Het openen van deze TCP poorten zorgt overigens niet voor verminderde veiligheid.

Overigens is naast het goed instellen van je firewall het ook heel belangrijk om de privacy instellingen te configureren. Dit is om te voorkomen dat zomaar iedereen contact met je kan opnemen via Skype. Je vindt deze instellingen via het menu 'Extra'- 'Instellingen' en de tab 'Privacy'. Selecteer daar 'Alleen mijn Contactpersonen mogen contact met mij opnemen'.

Je kunt als je op de knop 'Toon geavanceerde opties' klikt ook de Skype geschiedenis wissen. Het is overigens ook mogelijk om daar de gesprekshistorie volledig uit te schakelen.

Er zijn uiteraard nog meer dingen die je kunt doen om veilig te Skypen, maar dat is eigenlijk van toepassing op al het internetgebruik. Uiteraard dien je een goed wachtwoord te kiezen en niet zomaar op links te klikken die je via chat of mail ontvangt. Let er overigens op dat je niet een en hetzelfde wachtwoord voor al je accounts kiest. Als dit namelijk wordt onderschept geef je dan hackers toegang tot al je accounts! Het is verder aan te raden je wachtwoord regelmatig te veranderen en ervoor te zorgen dat je virusscanner up to date is.