8 november 2005

Veelgestelde vragen over Skype

Hoe begin ik met Skype?

De allereerste keer dat je Skype opstart moet je voor jezelf een nieuw gebruikersaccount aanmaken. Kies uit de opties voor "Ik wil een nieuw Skype account aanmaken" en druk op Enter of de "Volgende" knop om naar het volgende onderdeel te gaan. Vul de lege velden in. Er wordt gevraagd om een Skype gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. De Skype naam en wachtwoord zijn verplichte velden om Skype te kunnen gebruiken. Je kunt elke willekeurige naam kiezen, maar het moet uit minimaal 6 karakters bestaan zonder spaties, zoals JanJanssen of Jan_Janssen of Jan123, enz. Als de naam al door iemand anders in gebruik is zul je een andere naam moeten proberen. Kruis het vakje aan voor "Ja, ik heb gelezen en accepteer de Skype Eindgebruikers Licentie Overeenkomst". Klik uiteindelijk op "Voltooien". Het nieuwe wachtwoord zal naar het opgegeven e-mail adres worden gestuurd voor het geval je het eerder gekozen wachtwoord bent vergeten. Daarom raden we aan om ook een e-mail adres op te geven.

Waar kan ik Skype voor de Pocket PC of de (Windows versie voor de) Desktop/Laptop vinden?

Skype voor de desktop/laptop is te downloaden door op de website http://www.skype.com/download.nl.html op het groene label "Download de laatste versie" te klikken.

Skype voor de PocketPC kun je hier downloaden: http://www.skype.com/products/skype/pocketpc/.

Hoe zoek ik naar een contactpersoon?

Om een contactpersoon aan je lijst met contactpersonen toe te voegen, kies je voor de optie "Zoek een Skype gebruiker..." uit het "Acties" menu of klik je op de knop "Zoek een Skype gebruiker" in de werkbalk. Er wordt een zoekscherm getoond waar je naar personen kan zoeken op naam of andere informatie die zij in hun persoonlijk profiel hebben opgegeven. Lees ook de gebruikershandleiding: http://www.skype.com/flash/adduser.html

Hoe begin ik een vergadergesprek?

Het is nu mogelijk om met tot 5 personen een vergadergesprek te voeren met Skype! Een vergadergesprek beginnen is eenvoudig en er zijn meerdere manieren om dit te doen. Wanneer je meerdere mensen tegelijkertijd wilt bellen en er een vergadergesprek mee wil beginnen, selecteer je de deelnemers uit de contactpersonen lijst door de 'ctrl' toets ingedrukt te houden en ze aan te klikken. Klik op de 'vergadergesprek'-knop in de werkbalk als alle deelnemers geselecteerd zijn. Het vergadergesprek tabblad wordt getoond waarop de namen van de gebelde personen te zien zijn. Als en wanneer deze deelnemers je gesprek beantwoorden, worden ze aan de vergadering toegevoegd.

Als je al in gesprek bent en je wilt een extra deelnemer toevoegen aan een vergadering, kies dan de toe te voegen persoon uit de lijst met contactpersonen en klik op de 'vergadergesprek'-knop in de werkbalk. Of klik eenvoudigweg met de rechter muisknop op een contactpersoon uit je lijst met contactpersonen en kies voor 'Uitnodigen voor vergadergesprek'.

Bedenk dat de voorzitter van de vergadering (de persoon die het vergadergesprek begon) de enige is die nieuwe deelnemers kan toevoegen. Daarbij komt nog dat, omdat Skype vergaderingen Peer-to-Peer (gebruiker tot gebruiker) gehouden worden, de voorzitter (de persoon die de vergadering begon) een goede Internetverbinding en computer nodig heeft. Wanneer je van plan bent een vergadering te houden met meerdere deelnemers, laat dan de persoon met de beste Internetverbinding de initiator (voorzitter) van de vergadering zijn. Lees ook onze gebruikershandleiding: http://www.skype.com/flash/conf.html.

Hoe verbeter ik de geluidskwaliteit?

Lees de handleiding over Geluid en Spraak: http://www.skype.com/help_sound.html.

Hoe kan ik Skype deïnstalleren?

Om Skype te kunnen deïnstalleren kijk je rechtsonder in het scherm in de systeembalk waar het groene Skype pictogram te zien is. Klik hierop en kies voor "Afsluiten" in het getoonde menu. Om Skype te deïnstalleren open je het Configuratiescherm (Start -> Configuratiescherm of Start -> Instellingen -> Configuratiescherm) en klik je op "Software". Selecteer Skype uit de lijst en klik op "Verwijderen". Er wordt gevraagd of je je lijst met contactpersonen en je gesprekshistorie wilt bewaren of verwijderen. Dit kan handig zijn wanneer je denkt in de toekomst Skype misschien een keer opnieuw wilt installeren (hierdoor raak je je lijst met contactpersonen niet kwijt). Kies de gewenste mogelijkheid om Skype van je computer te verwijderen. Voor een illustratie: http://ui.skype.com/flash/uninstall.html.

Hoe kan ik mijn afbeelding toevoegen of wijzigen?

Open Skype en ga naar "Bestand" in het menu. Kies "Bewerk eigen profiel…" en open je Skype Gebruikersinformatie. Het vak met de te tonen afbeelding is linksonder in het scherm van je profiel te vinden.

Ik ben mijn wachtwoord kwijt. Hoe kan ik deze achterhalen?

Als je een e-mail adres hebt opgegeven bij het registreren voor Skype, kun je een nieuw wachtwoord aanvragen door dit formulier in te vullen: het nieuwe wachtwoord wordt naar je toegestuurd. Als je geen e-mail adres hebt opgegeven zul je je opnieuw moeten registreren als een nieuwe Skype gebruiker: http://www.skype.com/help_passwordreminder.html.

Is Skype veilig?

Ja. Wanneer je een andere Skype gebruiker belt wordt je gesprek versleuteld met een sterk versleutelings algoritme om je privacy te waarborgen. In sommige gevallen zal je Skype gesprek via andere gebruikers geleid worden in het peer-to-peer netwerk. Skype versleuteling beschermt je van mogelijk afluisteren door kwaadwillende gebruikers.

Waarom zijn Skype gesprekken versleuteld?

Skype is van begin tot eind versleuteld omdat het gebruik maakt van het openbare Internet om je stem en tekstberichten te vervoeren en soms worden deze gesprekken geleid langs andere gebruikers. Skype versleuteling zorgt ervoor dat geen andere partij je gesprek kan afluisteren of je chatberichten kan meelezen.