6 februari 2006

Skype en Google investeren in WiFi bedrijf

De internetbedrijven Google en Skype pompen miljoenen euro's in een Spaans bedrijf dat een wereldwijd wifi-netwerk wil opbouwen. Internetters kunnen via de software van het Spaanse bedrijf, Fon Technology, hun draadloze internettoegang delen. In ruil daarvoor mogen zij op hun beurt weer gebruik maken van het internet van andere Fon-gebruikers. Fon Technology wordt daarom gezien als de draadloze incarnatie van Napster.

fon

In een eerste fase zijn er talloze beperkingen. Zo is de Fon-routersoftware (lees: nieuwe firmware) momenteel alleen beschikbaar voor een bepaald type van Linksys. Niet toevallig gaat het om de WRT54G/GS/GL, een router die in de hobbygemeenschap populair is omdat Linux erop draait en hij door iedereen kan worden aangepast. Wie niet beschikt over een geschikte router, kan in een aantal landen voor een lage prijs (25 euro) eentje bij FON aanschaffen.

Google, Skype en twee investeringsmaatschappijen hebben inmiddels 18 miljoen euro neergelegd voor het project. Analisten verwachten grote weerstand van internetproviders. Veel providers verbieden namelijk het delen van het internet met derden.

Fon telt inmiddels drieduizend gebruikers sinds de oprichting in november 2005. In 2010 wil Fon op deze manier een net van 1 miljoen hotspots over de hele wereld kunnen bieden.

Jan Karel Kleijn, die betrokken was bij internetbedrijven als Gibus.com en FirePond, heeft overigens bekend gemaakt dat Fon Nederland binnenkort zal worden opgericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten