28 april 2010

De beste internet aansluiting voor Skype videogesprekken

Bij het kiezen van een goede internet breedband aansluiting wordt vaak alleen gelet op de downloadsnelheid waar de aanbieder mee adverteert. Voor Skype gebruik is de downloadsnelheid echter niet zo belangrijk. De meeste breedband diensten zijn snel genoeg voor het goed ontvangen van beeld en geluid voor Skype, zo kun je met een 4 Mbit/s ADSL verbinding het beeld van je gesprekspartner al prima ontvangen.

Waar het echter misgaat is het verzenden van beeld en geluid. Hiervoor is een goede uploadsnelheid cruciaal. Ik heb gemerkt dat je in de praktijk voor een goede beeldkwaliteit bij videoconferencing met Skype een upload van minimaal 1.5 Mbit/s nodig hebt. Dit betekent direct dat vrijwel alle ADSL verbindingen ongeschikt zijn aangezien deze maximaal beschikken over 20 Mbit/s download en 1 Mbit/s upload. Dit is prima voor het downloaden en streamen van bijvoorbeeld YouTube videos, maar door de beperkte upload wordt je webcam beeld niet mooi weergegeven bij je gesprekspartner.

AbonnementDownloadUploadKostenBeeldkwaliteit
Telfort Internet Plus20 Mbit/s1 Mbit/s24,95Slecht
XS4All ADSL Basic20 Mbit/s1 Mbit/s54,95Slecht
UPC Fiber Power 2525 Mbit/s1,5 Mbit/s25Goed
UPC Fiber Power 3030 Mbit/s3 Mbit/s30,50Uitstekend

Welke breedband verbinding is dan wel goed voor Skype beeldbellen? De regel hierbij is: hoe hoger de upload snelheid, hoe beter. Vanwege de beperkte upload vallen de meeste ADSL aanbieders dus af. Een glasvezel verbinding is ideaal, maar helaas slechts zeer beperkt beschikbaar.

Een goed alternatief is een kabel internet verbinding zoals bijvoorbeeld UPC aanbiedt. UPC biedt bijvoorbeeld voor € 30,50 bovenop de kosten van de televisie aansluiting (€ 16,80), een uitstekende uploadsnelheid van 3 Mbit/s. Dat is dus drie keer sneller dan bij ADSL!

Let bij het kiezen van een internet aansluiting dus goed op wat de uploadsnelheid is en voorkom zo beeldkwaliteitsproblemen met Skype.

6 opmerkingen:

 1. Tegenwoordig zijn er toch geen abonnementen meer met een lage uploadsnelheid?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem8:19 a.m.

  Een beetje vreemde opmerking voor iemand van een site die breedbandverbindingen vergelijkt??

  Zoals je in mijn artikel hebt kunnen lezen, is de maximale uploadsnelheid van ADSL 1 Mbit/s en dat is simpelweg niet genoeg voor een duidelijke weergave van het beeld bij Skype videogesprekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mij betreft is vooral de router belangrijk. Ik kom vaak mensen tegen met problemen met hun VoIP (dus ook Skype) verbinding en vrijwel altijd komt het door een te slechte router.
  Het is tegenwoordig belangrijk dat de router over Quality of Service beschikt. Met Quality of Service ofwel QoS snapt de router dat het VoIP verkeer belangrijker is dan het bezoeken van een website en geeft vervolgens het VoIP protocol (SIP of Skype) voorraad.
  één van de meest verkochte routers geschikt voor thuisgebruik en de snelle internetverbindingen van tegenwoordig is de Draytek Vigor 2130n:
  http://www.routershop.nl/products/router/draadloos-netwerk/multifunctioneel/draytek-vigor-2130n-wireless-n-gigabit-router-2-vpn.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem8:35 p.m.

  Iemand een idee voor mijn probleem.
  Camera verbinding Sype valt steeds weg en kom blokkerig over in het buietnland.
  Mijn systeem Linksys router E2000 Ziggo met upload 3,8mb
  Windows 7 32bit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Controleer eens op Speedtest.net wat je daadwerkelijke upload is. Mocht dat in orde zijn, laat dan je gesprekspartner in het buitenland hetzelfde doen.

  Slechte videokwaliteit komt vrijwel altijd door verbindingsproblemen zoals bijvoorbeeld een instabiele wifi verbinding.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Spanje.1:37 p.m.

  Helloo.
  Ik heb niet snelle verbinding met skype.
  Tips?....
  Alvast Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen