3 mei 2010

Skype op de iPhone verbeterd dankzij iPhone OS 4

Skype iPhone iPod TouchHoewel Skype al ruim een jaar voor de iPhone en iPod Touch beschikbaar is, kan deze software nog steeds niet als volwaardig telefonie alternatief worden gebruikt. Omdat het iPhone OS geen multi-tasking ondersteunt kan er alleen worden gebeld met Skype als het programma is opgestart en de volledige user interface overneemt.

Hoewel de gesprekskwaliteit via een Wifi verbinding prima is, kan er niet via de 3G verbinding worden gebeld. Deze beperking betekent dat alleen van Skype op de iPhone of iPod Touch gebruik kan worden gemaakt als er verbinding is met een Wifi accesspoint.

Het zal duidelijk zijn dat door deze twee beperkingen Skype geen serieus alternatief voor mobiel of VoIP bellen kan zijn. Gelukkig is komt hier verandering in.

Deze zomer zal Apple namelijk een nieuwe versie van het iPhone OS uitbrengen. Met iPhone OS 4 wordt het eindelijk mogelijk om applicaties in de achtergrond te draaien waardoor je zolang je iPhone aanstaat bereikbaar kunt zijn via Skype. Hiermee wordt de iPhone Skype software ineens een stuk aantrekkelijker.

De vraag is of in iPhone OS 4 ook de beperking dat er niet via 3G met Skype kan worden gebeld zal worden opgeheven. Het antwoord op deze vraag is sterk afhankelijk van de machtspositie van de mobiele telefonie providers. Zij zullen er alles aan doen om goedkopere VoIP telefonie op de door hun gesubsidieerde mobiele telefoons te blokkeren. Met speciale 'jailbreak software' is het overigens nu al mogelijk om de iPhone geschikt te maken voor bellen over 3G, maar doordat hiermee de garantie op de iPhone vervalt is dit niet een goede oplossing voor iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten