26 december 2006

Skype en Sip gesprekskwaliteit vergeleken

Bij toeval stuitte ik op een artikel waarin de gesprekskwaliteit van Skype en de SIP dienst SipDiscount worden vergeleken.

Hoewel het een niet echt wetenschappelijk onderzoek betreft, kan ik me volledig aansluiten bij de conclusie van de schrijver; de kwaliteit van SIP VoIP gesprekken naar vaste telefoons is vele malen hoger dan de kwaliteit van SkypeOut gesprekken.

Zelf maak ik al een paar maanden noodgedwongen (ik heb niet geen vaste telefoonlijn) gebruik van diverse VoIP diensten. Ik kan het echter niemand aanraden om volledig over te schakelen naar VoIP. Zeker voor zakelijk gebruik niet.
De kwaliteit van mijn SkypeOut gesprekken is zachtst gezegd belabberd te noemen, maar ook VoIPDiscount is niet vrij van problemen. De geluidskwaliteit van VoIPDiscount is prima, maar het gebeurd heel vaak dat na het maken van de verbinding de gesprekspartner aan de andere kant mij niet kan horen. Ophangen en opnieuw bellen is dan de enige remedie.

Ik mag dan wel een hoop besparen met het gebruik van VoIP, zo langzamerhand krijg ik echter wel een punthoofd van de vele problemen die dit met zich meebrengt.