17 november 2005

Heeft eBay een goede deal gesloten?

eBay SkypeHet is alweer een maand of twee geleden dat eBay Skype heeft overgenomen. Vooral in de beginfase werd het enorme bedrag door veel financiele analysten als absurd bestempeld. Maar nu de eerste berichtenstorm een beetje geluwd is komen er ook positievere reacties naar voren. Op het weblog 'all in the head' las ik een heel interessante analyse van de mogelijkheden die Skype biedt voor eBay.
In het artikel wordt de link gelegd met de huidige markt voor rubrieksadvertenties. Op dit moment is het (vooral in Amerika) zo dat kranten veel geld verdienen aan de telefoonnummers die ter beschikking worden gesteld om met potentiƫle klanten te kunnen communiceren. Het is namelijk zo dat in de traditionele markt van rubrieksadvertenties vrijwel alle communicatie tussen aanbieder en klant via de telefoon verloopt. En laat nu juist Skype heel goed geschikt zijn om deze communicatie over te nemen. Op zich wel een heel interessante gedachte.

Een andere dienst van eBay, PayPal, wordt ook door veel klanten van Skype gebruikt om belminuten en extra diensten zoals voicemail te kopen. Hiermee kunnen mooie synergie voordelen behaald worden.

Overigens werd de overname van PayPal ook door veel analysten als een onbegrijpelijke stap gezien, maar eergisteren werd bekend gemaakt dat Dell PayPal als betaalmiddel gaat accepteren voor de aankopen op haar website.

Ik ben erg benieuwd hoe de zaken er over een jaar voor staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten