19 januari 2006

Excessief dataverkeer door Skype gebruik?

Via Om Malik's blog kwam ik terecht bij een artikel op Computerworld dat gaat over overmatig dataverkeer door Skype gebruik.

Er zijn namelijk een aantal gebruikers die hebben geconstateerd dat wanneer Skype hun client als 'supernode' gebruikt, het dataverkeer omhoog schiet. Het was al bekend dat Skype gebruik maakt van een soort peer 2 peer techniek waardoor de bandbreedte over de verschillende gebruikers gedeeld wordt. Dit is overigens ook de reden waardoor Skype in vergelijking met andere VoIP programma's over een ongeevenaarde gesprekskwaliteit beschikt. Kennelijk heeft dit gedeelde gebruik ook een keerzijde wanneer Skype (ongemerkt) een client als 'supernode' inschakelt.

Dit betekent dat ook dataverkeer van andere Skype gebruikers via deze 'supernode' verloopt. Zelf heb ik hier geen last van gehad, maar waarschijnlijk komt dit omdat ik gebruik maak van een relatief trage ADSL verbinding. Hoewel er geen harde feiten beschikbaar zijn, lijkt het erop dat alleen Skype clients op bedrijfsnetwerken met veel bandbreedte als 'supernode' worden gebruikt.

Hebben jullie last van overmatig dataverkeer door het gebruik van Skype? Laat dan een berichtje achter via de 'reageer' link!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten